Je kunt het beste jezelf worden

Afbeelding

Wat ben jij voor type?

beroepenBen je een doe, denk, creatief, sociaal, ondernemend of conformerend type? Dat is de grofmazige indeling die gebruikt wordt door Holland, onderzoeker uit de beroepskeuze wereld.

Hij heeft ontdekt dat mensen in te delen zijn in combinaties van bovenstaande 6 types, en dat beroepen volgens dezelfde typering in te delen zijn. Deze typologie wordt al heel lang gebruikt door beroepskeuzeadviseurs om een eerste indeling te maken in belangstelling en eigenschappen van kandidaten. Dit wordt dan vaak aangevuld met andere vragenlijsten, maar deze typologie is al behoorlijk steekhoudend.

Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt in de boeken van BOLLES (wat is de kleur van jouw parachute), al heel lang een bestseller op beroepskeuze gebied. Hij heeft de typologie toegankelijk gemaakt voor zijn lezers door hen de vraag te stellen: “als je op een receptie komt, en er staan 6 groepjes van de 6 types, waar ga je dan als eerste bij staan, waar voel je je het meeste bij thuis? En waar als tweede, en waar als derde?”

Het blijkt dat mensen dat behoorlijk goed aanvoelen.

Zo kun je bijvoorbeeld jezelf indelen als “sociaal-denk-creatief” type of “ondernemend-sociaal-conformerend”. Gecombineerd met het opleidingsniveau  kan de beroepskeuzeadviseur met de beroepenzoeker opties vinden die passen bij een dergelijk type persoon.

Deze beroepen zijn dan voorbeelden van beroepsgebieden die kunnen passen. Dat scheelt veel uitzoekwerk want er zijn meer dan 5.000 beroepen, die kun je niet allemaal onderzoeken. Je beperkt dus het gebied om te onderzoeken behoorlijk.

Bij Loopbaan Energie kun je hier een vragenlijst met beroepenmatch aanvragen voor € 7,50 per match.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s