Je kunt het beste jezelf worden

De kracht van holistisch loslaten

Regelmatig schrijf ik over loopbaan, werkstress en zelfontwikkeling in deze blog. Clarie van de Langenberg, Loopbaan Professional bij Loopbaan Energie

De Sedona Methode kent een aantal technieken, en een hele krachtige techniek heet ‘holistisch loslaten’.

Kort gezegd houdt deze techniek in dat je je aandacht verschuift tussen twee polariteiten: een negatieve en een positieve. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld ‘spanning’ en ‘ontspanning’.  Je gaat daarbij met je aandacht eerst naar de negatieve polariteit, in dit geval ‘spanning’.  Je laat je aandacht gaan over wat die spanning voor jou inhoudt: wat je voelt, welke fysieke sensaties je daarbij gewaar bent, welke gedachten of beelden erbij horen. Je neemt gewoon waar wat er in dat moment is rond ‘spanning’.  Als je het gevoel hebt dat je dat toegelaten hebt, ga je met je aandacht naar de positieve polariteit, in dit geval ‘ontspanning’. Als je daar met je aandacht naar toe gaat, wordt je je gewaar welke gevoelens, fysieke gewaarwordingen, beelden en gedachten daar op dit moment bij horen. Nadat je dat toegelaten hebt ga je weer naar de negatieve pool. Enzovoorts. De kracht zit hem erin dat je deze polariteiten meerdere keren afwisselt, bijvoorbeeld 5 of 7 keer. Je zult merken dat de lading van de polariteiten afneemt, en ze als het ware naar elkaar toekomen.

Deze oefening heb ik vandaag ook weer gedaan in een coachsessie, waarbij we als voorbeeld ‘op de bank hangen en piekeren, in negatieve gedachten blijven ronddraaien’ en als tegenovergestelde een ervaring van ‘actief zijn, eigen inzichten delen met anderen met positieve reacties als gevolg’.

Het was weer mooi om te zien hoe anders de energie is als iemand vertelt over een positieve, ervaring die ze zelf neergezet heeft. Keek ze eerst somber, tijdens het bank-verhaal, nu begon ze te stralen en lachen.

Bij elkaar hebben we een half uur deze oefening gedaan – waarbij ze steeds vertelde over de bank-ervaring en de actie-ervaring en zich tijdens dat vertellen gewaar was wat er bij haar opkwam, en ze dit ook toe kon laten. De eerste keer dat ze het bank-verhaal vertelde werd ze er nog somber van, herinneringen van zich depressief voelen kwamen op en de daarbij behorende verhalen. Door dit de ruimte te geven, en daarna naar een tegenovergestelde ervaring te gaan kwamen er andere inzichten op. Zo riep ze uit: ‘ik creëer het beeld zelf!’ en ‘ik kan kiezen welk beeld ik op laat komen!’.

Ook had ze de ervaring dat het beeld waarin ze zichzelf op de bank ziet hangen kleiner werd, en verder weg leek. Ook was de lading afgenomen. Dat is het effect van holistisch loslaten.

Hoe ik als coach hierbij geholpen heb? Door haar de vragen te stellen waardoor zij haar focus kon verschuiven. Anders kan iemand de neiging hebben (zeker bij veel lading) om in een verhaal te blijven ‘hangen’.  De vragen van de coach helpen om de bakens te verzetten. En als coach spring je in op zinnetjes om mee verder te werken om de loslaatervaring nog verder te verdiepen. Na de sessie zei kandidaat blij dat zij er weer mee vooruit kan – mooi om te horen (en zien)!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s