Je kunt het beste jezelf worden

Behoeften loslaten

Eén van de sterkste kanten van het leren loslaten met de technieken van de Sedona Methode, vind ik het leren loslaten van behoeften. Door behoeften worden emoties en gedachten opgewekt. Door de behoefte los te laten, worden de emoties minder sterk geraakt.

Lester Levenson, de grondlegger van de methode, heeft een aantal basisbehoeften geformuleerd, die iedereen zal herkennen. Dit zijn: de behoefte aan controle, de behoefte aan goedkeuring/liefde, de behoefte aan zekerheid en de behoefte aan eenheid. Elke behoefte heeft ook een tegenpool.

Bijvoorbeeld: de behoefte aan controle is de behoefte om dingen te veranderen of controle over dingen uit te oefenen die prima zijn zoals ze zijn of die niet kunnen veranderen. De behoefte aan controle voelt hard en pusherig aan, ‘het moet gaan zoals ik wil’, of vooruit proberen te komen terwijl de rem er nog op zit, of het gevoel hebben iets te moeten (van jezelf). Synoniemen zijn: weerstand, behoefte om te veranderen, behoefte om te begrijpen, behoefte om te manipuleren, te pushen, te herstellen, te forceren, gelijk te hebben.

Behoefte betekent dat je het gevoel hebt tekort te hebben aan iets. Je voelt een behoefte aan controle, als je het gevoel hebt te weinig controle te hebben. Door de behoefte eraan los te laten (zo goed als je kunt in dat moment zonder jezelf te forceren) zul je meer controle ervaren.

Een uitgebreide beschrijving van de loslaattechnieken vind je in het boek De Sedona Methode van Hale Dwoskin. Met deze technieken kun je ook oefenen in een Cursus Loslaten of een individueel traject Loslaten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s