Je kunt het beste jezelf worden

Wekelijkse energie tip 3 – Neem je signalen serieus

Energie Tip 3 – Uit: Ik laad op – heel veel tips om je accu op te laden

De reden waarom je gespannen, overspannen of zelfs burnout geraakt bent, is omdat je je interne kompas niet gebruikt hebt, genegeerd hebt. Iedereen krijgt signalen van zijn/haar lichaam bij te lang en te veel doorwerken. Zo’n signaal kan zijn: hoofdpijn, gevoelens van onbehagen, vaak ziek zijn of sneller geïrriteerd zijn dan anders.

Sommige mensen kunnen lang doorwerken door als maar door te zetten, ongeacht hun signalen. Doorzettingsvermogen kan echter ook te goed ontwikkeld zijn.

Je signalen krijg je niet voor niets; het is een teken dat je over je eigen grenzen heen gaat. Deze grenzen accepteren is noodzakelijk als je wilt herstellen van burnout, of als je wilt voorkomen dat je (nogmaals) burnout raakt. Als je deze signalen negeert, dan zullen ze steeds zwaarder worden, net zo lang tot je ze niet meer kunt negeren.

Je grenzen respecteren leer je door je signalen serieus te nemen. Ze zijn als het ware je interne kompas. Je kunt een signaal zien als een alarmbel. Zodra zo’n alarmbel rinkelt is het zaak op dat moment in ieder geval een pauze in te lassen, en te bekijken hoe je nu het beste verder kunt gaan.

Een veel voorkomend signaal bij werkdruk of stress is het ervaren van onmacht. Voel je je onmachtig in de situatie waar je in zit? Onmacht is een heel onplezierig gevoel dat energie vreet. Zorg dat je je niet te lang in een dergelijke situatie bevindt want het is ondermijnend. Kijk of je de situatie kunt veranderen, en als dat niet lukt zoek dan hulp hierbij of zoek een mogelijkheid de situatie te verlaten. Neem het heft in handen, desnoods met hele kleine stappen.

Leer ook te voelen wat je nodig hebt. Je lichaam geeft hierbij goede aanwijzingen. Heb je rust nodig of juist activiteit? Probeer eens het tegenovergestelde te doen van wat je gewoonlijk doet. Bijvoorbeeld: als je geneigd bent op de bank te gaan zitten als je je lusteloos voelt, ga dan juist eens een wandeling in de natuur maken.

Ontvang ook een wekelijkse energie tip

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s