Je kunt het beste jezelf worden

Afbeelding

Top 9 Energielekken en wat je eraan kunt doen

Er zijn 9 energielekken die vaak voorkomen, dit zijn de top energielekken. Als je te weinig energie ervaart in werk en je dagelijks leven, dan heb je er daar zeker een, twee of nog meer van. Een gemeenschappelijke deler in deze 9 energielekken, is dat ze zich voordoen als je niet bij jezelf blijft. Niet bij jezelf blijven wil zeggen dat je energie, je aandacht, niet bij jezelf is, maar buiten jezelf. Daardoor kosten deze lekken zoveel energie.

  • Zaken uit het verleden, herinneringen waar je niets meer aan kunt doen, maar die toch je aandacht blijven vragen. Waar je over na blijft denken, waar je over piekert: “had ik maar dit gedaan of had ik maar dat gedaan of gezegd.’” Waar je elke keer als het in je gedachten komt, een naar gevoel over krijgt.
  • Zaken in de toekomst, waar je je zorgen over maakt, waar je bang voor bent, die je angstig maken. Je blijft scenario’s bedenken om elke stap voor te bereiden, zodat je maximaal voorbereid bent. Deze voorbereiding in gedachten kost veel tijd en energie terwijl het je niet verder brengt. Ook beperkt het je – wie weet gebeurt er wel iets heel anders, waar je uiteindelijk meer aan hebt.
  • Onverwerkte emoties die je onderdrukt hebt. Elke keer als er iets gebeurt dat je daaraan doet denken, is het alsof iemand op een rode knop druk bij je. Je reageert heftiger dan nodig in de situatie, omdat ook de oude verdrongen emoties weer opkomen. Dit gebeurt net zolang, tot je kans ziet om deze verdrongen emoties alsnog los te laten.
  • Dingen doen waar je niet achter staat. Als je regelmatig werkt moet doen dat tegen je eigen gevoelnes en/of waarden in gaat, dan kost dat elke keer een beetje energie. Het kan zijn dat je het belang er niet van inziet, dat je de activiteiten saai vindt, of je bent het er zelfs mee oneens. Weten wat je eigen waarden zijn is je kompas, en als je daarvan afwijkt dat neemt je zelfwaardering en zelfvertrouwen af.
  • De activiteiten die je doet bezorgen je angstgevoelens.Bijvoorbeeld het geven van presentaties of spreken voor groepen, of het omgaan met boze of veeleisende klanten, een te krappe tijdsplanning, moeilijke collega’s of baas of werk waar je te weinig opleiding voor hebt. Het kan ook angst zijn om niet te voldoen, niet gewaardeerd of gezien worden. Als je hier veel of vaak mee te maken hebt, kun je een chronisch gevoel van stress ervaren. Dit is te merken aan meer spanning in je lichaam, slechter slapen, vaker ziek zijn of vermoeid. Angst kost heel veel energie!
  • Je ervaart weinig steun van je omgeving. Je hebt het gevoel er (vaak) alleen voor te staan, of zelfs het gevoel dat je tegengewerkt wordt door collega’s, baas, deelnemers of klanten. Je hebt het gevoel altijd sterk te moeten zijn, en nooit eens op iemand anders te kunnen  leunen.
  • Altijd alles anders willen – vechten tegen het leven zelf.Gebeurt er altijd van alles waar je het niet mee eens bent? Wat je onrechtvaardig vindt? Waardoor je je het slachtoffer voelt? Dat is een groot energielek. Je bent als het ware tegen de stroom in aan het roeien, in plaats van met de flow mee aan het gaan. Het kan al veel helpen door steeds als je merkt dat de dingen niet vanzelf gaan, er tegenwerking lijkt te zijn, eens een stap terug te doen en jezelf te vragen wat je in deze situatie anders wilt. En door dat voor een moment los te laten, en te kijken of je kunt ontvangen wat er wel is in dat moment, wat wel meezit.
  • Je bent de verbinding kwijt met je innerlijke bron, de bron-energie. Verbinding met de bron-energie maakt je intuitie helder, je keuzes helder en vergroot je zelfkennis. Ben je deze verbinding kwijt geraakt, misschien al lang geleden, dan ga je je op de buitenwereld richten, om daar vervulling en energie te vinden. Bijvoorbeeld door extra je best te doen tijdens je opleiding of in je werk, door veel extra te geve terwijl je jezelf moeilijk op kunt laden. Langzaam loopt je accu leeg.
  • Je betrekt alles op jezelf, ervaart alles als persoonlijk. Dit is een kwetsbare positie. Als iemand iets onaardigs zegt of doet, en je ervaart het alsof het iets over jou zegt, over wie jij bent, dan kan dat hard aankomen. Vooral als je niet checkt of het wel klopt. Wat een ander zegt of doet zegt iets over die persoon zelf. Iedereen projecteert zijn eigen overtuigingen op de ander, behalve degene die zichzelf tot in de kern kent.

Herken je een of meer van bovenstaande energielekken en wil je dit omzetten in positieve energie?

Reconnective Healing brengt met 1-3 sessies meer balans en daardoor rust in je hoofd:  www.reconnect-yourself.nl

Agenda met Workshops van Loopbaan Energie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s