Je kunt het beste jezelf worden

Ben je je bewust van wat je werkelijk belangrijk vindt?

Ondergesneeuwd

Je bewust zijn van wat je werkelijk belangrijk vindt is een sleutel bij  jezelf worden. Jammer genoeg raakt wat we zelf belangrijk vinden ondergesneeuwd door alle verwachtingen die de wereld om ons heen van ons heef.  Al heel jong krijgen we te maken met verwachtingen van onze ouders, leerkrachten, familie, vriendjes en later ons werk. En de verwachtingen die we zelf hebben.

Het lawaai van de wereld om ons heen overstemt dan soms het stemmetje van binnen dat echt wel weet wat ik zelf wil. En als dat lang genoeg doorgaat, weet ik uiteindelijk niet meer wat het ook alweer was wat ik graag ECHT wilde.

Afhankelijkheid

Gelukkig kan ik die innerlijke stem nooit echt kwijt raken, maar het vinden ervan kan wel moeilijker worden. Als ik leer om me goed aan te passen aan de verwachtingen van anderen – omdat ik daardoor erkenning of waardering krijg – dan kan het zijn dat ik me meer daarop ga toeleggen dan op wat ik nou echt wil. Een tijdje gaat dat goed, maar op den duur voelt het leeg en geef je je energie weg zonder dat je er veel voor terug krijgt. De waardering of erkenning van anderen is vluchtig, het kan niet je gevoel voor zelfwaardering vervangen. Het kan zelfs zijn dat je gevoel voor zelfwaardering erdoor zakt omdat het je afhankelijk maakt van hoe de pet van de ander staat die dag dat zij/hij je tegenkomt.

Het jezelf toeleggen op waardering krijgen van de buitenwereld kan een onbewust patroon worden, dat je hindert bij het vinden van je eigen stem. Het lastige ervan is, dat dit patroon onbewust is. Je zelfvertrouwen zit in een neerwaartse spiraal.

Terug naar jezelf 

Je weer bewust worden van wat je zelf echt belangrijk vindt en daar ook tijd en aandacht aan besteden, is de spiraal omdraaien in de andere richting. Je kunt weer opsporen wat voor jou van belang is, door te letten op wat je raakt:

  • aantrekkingskracht – iets trekt je aandacht
  • interesse – iets interesseert of intrigeert je
  • enthousiasme – iets maakt je blij of enthousiast
  • trefkracht – iets raakt of treft je
  • nieuwsgierigheid – iets roept je speurzin op
  • inspiratie – iets brengt je op nieuwe ideeen
  • verrassing – iets verrast je

Het is leuk om een klein notitieboekje bij je te dragen om te noteren wat je zoal raakt – na een aantal weken heb je al aardig zicht op jouw rode draden.

Lukt het je niet? Loopbaan Energie kan je op meerdere manieren helpen om weer op het spoor te komen van je eigen gouden draad.

Loopbaan Energie – Clarie van de Langenberg  – http://www.loopbaan-energie.nl    http://www.reconnect-yourself.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s